TAIDE JA YMPÄRISTÖ
KONST OCH MILJÖ – ”KREATIVA LÖSNINGAR”
ART AND THE ENVIRONMENT – ”CREATIVE WAYS”
2016 - 2018
Ympäristötaide on tietoa antava lähde, kantaaottava ja kriittinen yhteiskunnallinen vaikutusmahdollisuus, jota voidaan laajalti hyödyntää ympäristötietoisuuden ja – kasvatuksen työkaluna.
Yhdistyksemme kansainvälinen Leader-hanke ”Taide ja ympäristö” (”Konst och miljö”) tuo ympäristökasvatuksen ja taiteen eri muodot yhteen, nostaa esiin oppilaiden omia ajatuksia ympäristöstä, sen tilasta ja suojelusta sekä luo oppilaille globaaleja vaikutusmahdollisuuksia.
Hanke rakentuu ympäristöasioiden ja taiteen eri muotojen ympärille koostuen erilaisista koulutapahtumista, työpajoista ja oppilaita innoittavasta kansainvälisestä yhteistyöstä Englannin kanssa. Hankkeen myötä oppilaat tutustuvat lähialueittensa ympäristöön ja luonnon kohtaamiin haasteisiin itse tutkien ja tehden hankehenkilökunnan opastuksella. Kokemansa ja oppimansa pohjalta oppilaat luovat oman kiinnostuksensa ja ideoidensa innoittamana erilaisia taiteellisia tuotoksia, esimerkiksi musiikkia. Sosiaalista mediaa, kuten Instagramia ja YouTubea hyödynnetään taiteellisten tuotoksien julkaisussa ja tärkeän ympäristösanoman eteenpäin viemisessä.
Luokkahuoneiden ulkopuolella tapahtuva opetus tarjoaa oppilaille virikkeellisyyttä ja luovaa oppimisympäristöä. Opittujen asioiden työstäminen taiteelliseen muotoon avaa uusia mahdollisuuksia ja toimii erinomaisena kannustimena. Tavoitteena on nostaa nuorien oma ääni kuuluviin ympäristöasioiden moninaisessa kentässä. Hanke korostaa oppilaiden omien näkemysten ja mielipiteiden tärkeyttä ja antaa oppilaille mahdollisuuden opettaa toisiaan heille sopivien lähestymistapojen kautta.
Hanke toteuttaa kansainvälistä ympäristökasvatusta ja – opetusta yhteistyönä Suomen ja Englannin koulujen välillä. Kansainvälisen yhteistyön ydin on koulujen välisessä oppilasvaihdossa, joka laajentaa oppilaiden ympäristötietoisuutta, tarjoaa uusia kokemuksia ja mahdollistaa eri kulttuurien ja ympäristöjen kohtaamisen. Sosiaalinen media ja koulujen välinen internet-verkosto auttaa oppilaita luomaan kansainvälisiä kontakteja ja avaa uusia mahdollisuuksia.
Hanke on kolmivuotinen ja koulujen kanssa toteutettavat ympäristöpäivät polkaistiin käyntiin syksyllä 2016. Hankkeen kokonaisbudjetti on 225 000 euroa ja hanke saa rahoitusta EU:n maaseutuohjelmasta Kehittämisyhdistys SILMU ry:n kautta. Svenska Kulturfonden tukee hanketta rahoittamalla osan hankkeen omarahoitusosuudesta.
Hankkeeseen otetaan yhteensä 9 koulua SILMU ry:n toiminta-alueelta, mukana on sekä suomen- että ruotsinkielisiä kouluja ja luokkia aina ala-asteista lukiolaisiin. Muutamalla koululla on vielä mahdollisuus lähteä mukaan kolmivuotiseen hankkeeseen!
Kansainvälinen yhteistyö antoi lisäarvoa Itäisen Uudenmaan ja Koillis-Englannin rannikoille |
Internationellt sammarbete gav mervärde till Östnylands och nordöstra Englands kuster |
Koillis-Englannin rannikon kehittämisen toimintatavoista etsittiin uusia tuulia itäisen Uudenmaan Koillis-Englannin rannikon kehittämisen toimintatavoista etsittiin uusia tuulia itäisen Uudenmaan rannikon ja saariston suojelemiseksi ja kestävän käytön sekä matkailun edistämiseksi. Vastavuoroisesti suomalaista osaamista vietiin Itä-Uudeltamaalta sovellettavaksi Englantiin alueelle, jossa mm. hiilikaivosten aiheuttamia ympäristöongelmia yritetään ratkoa.kaivosten aiheuttamia ympäristöongelmia yritetään ratkoa.
Keväällä 2012 alkaneessa kolmivuotisessa hankkeessa toimijoina olivat Durham Heritage Coast Partnership Englannista ja Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmasuojeluyhdistys ry. ”Ympäristötietoisuutta yli rajojen 2012-2014” -hankkeessa olivat mukana myös paikalliset Leader-ryhmät rahoituksineen, Suomessa Maaseudun kehittämisyhdistys SILMU ry. Hankkeen kokonaisbudjetti oli 150 000 €, josta yhdistyksen omarahoitusosuus on 30 000 €.
Hanke tähtäsi tietotaidon ja ideoiden vaihtoon hankkeen osapuolien kesken ja hyödyllisen tiedon soveltamiseen hankealueen kehittämiseksi. Lisäksi vaihdettiin paikallisesti hyväksi havaittuja käytäntöjä ja osaamista hankeosapuolien välillä ja koottiin saatua uutta tietoa hankealueen ympäristön tilan edistämiseksi ja käytön kehittämiseksi. Hanke mahdollisti myös toimintaryhmien välistä yhteistyötä.
Hankkeessa paikallisen toiminnan päämääränä täällä Suomessa oli kehittää Itä-Uudenmaan saariston virkistyskäyttöä ja tuoda sille lisäarvoa. Inventointien pohjalta tuotettujen havainnollisten informaatio- ja opastusmateriaalien avulla alueella liikkuvat voivat tutustua saariston ja virkistyskäyttöalueiden erityispiirteisiin erilaisen, ekoturismiin ohjaavan virkistyskäyttömuodon pohjalta.
Hankkeessa on valmistunut opastusmateriaalia saaristossa liikkuville. Aarrekartta Sandön saarelle ja "10 asiaa tehtäväksi ennen kuin lähdet saarelta" on ladattavissa tästä:
10 asiaa tehtäväksi ennen kuin lähdet saarelta.pdf
10 saker att göra innan du lämnar holmen.pdf
10 things to do before you leave the island.pdf
"Ympäristötietoisuutta yli rajojen" hankkeen loppuraportti 2014 pdf
"Ympäristötietoisuutta yli rajojen" hankkeen väliraportti vuodelta 2014 pdf
"Ympäristötietoisuutta yli rajojen" hankkeen väliraportti vuodelta 2013 pdf
"Ympäristötietoisuutta yli rajojen" hankkeen väliraportti vuodelta 2012 pdf
Luontoretkelle oppaiden avulla |
Ut i naturen med hjälp av sjöguider |
Ihminen osana luontoa - Ympäristökasvatuksesta käytännön toimiin hankkeessa on valmistunut kuudelle järvikohteelle oppaat, joiden avulla koulut ja muut järviluonnosta kiinnostuneet voivat tutustua kyseisten järvien eliöstöön ja ominaispiirteisiin.
Järvioppaat on ladattavissa seuraavista linkeistä:
Tenan (Lapinjärvi) suomeksi, på svenska |
Hopjärvi (Loviisan Liljendal) suomeksi, på svenska |
Särkjärvi (Lapinjärvi, Loviisan Ruotsinpyhtää) suomeksi, på svenska |
Pitkäjärvi (Loviisan Ruotsinpyhtää) suomeksi, på svenska |
Kotojärvi (Pornainen) suomeksi, på svenska |
Valkjärvi (Pornainen, Porvoo) suomeksi, på svenska |
Yhdistyksen virkistys- ja ympärikasvatusaiheiset tutkimukset ja selvitykset |
Föreningens rapporter med rekreation och miljöfostran som tema |
Taide ja ympäristö -hanke (Konst och miljö) 2016-2019. Loppuraportti (2019)
Art and the Environment - "Creative Ways", Taide ja ympäristö, Konst och miljö. Väliraportti 1.1.2016-30.11.2016. pdf
"Ympäristötietoisuutta yli rajojen" hankkeen loppuraportti pdf
"Ympäristötietoisuutta yli rajojen" hankkeen väliraportti vuodelta 2014 pdf
Ympäristötietoisuutta yli rajojen. Väliraportti vuodelta 2013 (2014) pdf
Ympäristötietoisuutta yli rajojen. Väliraportti vuodelta 2012 (2013) pdf
Ympäristökasvatuksesta käytännön toimiin - Från miljöfostran till praktiska åtgärder. Loppuraportti (2012) pdf
Valkjärvi - Opas Valkjärven luontoon (2012) pdf
Valkjärvi - En guide till Valkjärvis natur (2012) pdf
Tenan - Opas Tenanin luontoon (2012) pdf
Tenan - En guide till Tenans natur (2012) pdf
Pitkäjärvi - Opas Pitkäjärven luontoon (2012) pdf
Långträsket - En guide till Långträskets natur (2012) pdf
Särkjärvi - Opas Särkjärven luontoon (2012) pdf
Särkjärvi - En guide till Särkjärvis natur (2012) pdf
Kotojärvi - Opas Kotojärven luontoon (2012) pdf
Kotojärvi - En guide till Kotojärvis natur (2012) pdf
Hopjärvi - Opas Hopjärven luontoon (2012) pdf
Hopom träsk - En guide till Hopomträskets natur (2012) pdf
Ympäristökasvatuksesta käytännön toimiin - Från miljöfostran till praktiska åtgärder. Väliraportti (2011)
Mäntsälä-Pornaisten kalastusalueen kalastusopas. Haitariesite (2009)
Ympäristöteatteria yli Suomenlahden - Miljöteater över Finska viken - Keskkonnateater Soome lahde kallastel 2004-2007 (2007)
Itä-Uudenmaan vesistöjen virkistyskäytön edistämishanke (2007) pdf
Suomi-Viro ympäristöleirihanke 2002-2005. Loppuraportti. (2005)
Mustijoki, melontareitti, kalastus ja muu virkistyskäyttö - Svartsån, paddlingsrutt, fiske och annat rekreationsbruk. Reittiesite/Ruttbroschyr (2005)
Koskenkylänjoki, melontareitti, kalastus ja muu virkistyskäyttö - Forsby å, paddlingsrutt, fiske och annat rekreationsbruk. Reittiesite/Ruttbroschyr (2004)
Porvoonjoki, melontareitti, kalastus ja muu virkistyskäyttö - Borgå å, paddlingsrutt, fiske och annat rekreationsbruk. Reittiesite/Ruttbroschyr (2003)
Porvoonjoki eläväksi projekti 1999-2001. Loppuraportti (2002)
Nevas Golf. Ympäristöselvitys liittyen golfkentän laajennussuunnitelmaan (2001)
Tutkimus Jukolan viestin kasvillisuus ja maaperävaikutuksista 1995-1999 (2000)
Porvoonjoke eläväksi. Esiselvitys (1999)
Virkistyskäyttösuunnitelma Porvoonjoelle Askolan kunnassa (1999)
Seurantatutkimus vuoden 1995 Jukolan kisojen kasvillisuutta ja maaperää kuluttaneesta vaikutuksesta, sen voimakkuudesta, laajuudesta, palautumisasteesta ja nopeudesta kilpailualueen erilaisilla maasto- ja kasvillisuustyypeillä vuosina 1995-1997 (1998)
Jukolan viestin 1995 vaikutuksia kasvillisuuteen tutkitaan kolmevuotisella seurantatutkimuksella. Väliraportti (1996)